история и традиции

Фанка Къшева – ЧЕСТИТ ПРАЗНИК,ПГ „НИКОЛА ВАПЦАРОВ“ – ГР.БЕЛИЦА!

Скъпи ученици, уважаеми родители и колеги!
       Ежегодно в деня на патронния празник на Нашето училище аз се обръщам към Вас с тези думи пред препълнената зала, в която се провежда тържествения концерт на училището. Днес ние празнуваме по един необичаен начин, няма концерт на живо, няма сценична треска, няма вълнения от участници и публика. Днес ние ще имаме редовни учебни занятия и не точно, защото сме социално изолирани и трябва в името на нашето здраве да спазваме определени правила, да се учим дистанционно, да общуваме чрез технологиите в различните електронни платформи. Доскоро същите тези технологии бяха по-скоро пречка в часовете, а сега се оказаха незаменим помощник в нашето общуване и обучение. Убедена съм, че тези обстоятелства няма да помрачат нашето празнично настроение, защото предстоят най-светлите празници за всеки човек –Коледа и Нова година! Традиционно на 7.12 ни обхваща това празнично настроение и очакване за нов живот, защото лошото ще си отиде и както казва народът: Всяко зло за добро!
        Горда съм, че в този труден за всички момент ние успяхме да се организираме и заедно – учители, ученици и родители, продължаваме напред с общи усилия. И факт е, че 122 ученици и 15 учители, ежедневно, активно и отговорно, въпреки трудностите, работят и продължават напред, овладявайки нови знания в нова виртуална среда. Продължаваме да работим и да защитаваме достойно авторитета си на училище на бъдещето! Ние достойно защитаваме девиза на нашето училище:
Заедно можем повече, заедно можем всичко!
Убедена съм, че всеки клас съвместно със своя класен ръководител ще отбележи празника на нашето училище, със снимка, споделен миг или видео в официалната група на училището във Facebook.
       В този ден, нека всички да си спомним стиховете на нашия патрон Никола Вапцаров с гордо вдигната глава да кажем на висок глас:
„За него — Живота —
направил бих всичко. —
Летял бих
със пробна машина в небето,
бих влезнал във взривна
ракета, самичък,
бих търсил
в простора
далечна
планета.
………………
Може би искате
да я сразите
моята вяра
във дните честити,
моята вяра,
че утре ще бъде
живота по-хубав,
живота по-мъдър?“
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК , НАШЕ УЧИЛИЩЕ!
Скъпи ученици, бъдете здрави, целеустремени и отговорни!
Скъпи родители, благодарим Ви, че в тези трудни мигове сте до нас и до Вашите деца! Без Вашата помощ и мотивация ние трудно бихме успели. Благодарим Ви за подкрепата!
Скъпи колеги, Вие сте бойци с неуморен дух и всеотдайност! С признателност към Вас, пожелавам празнично настроение, сили и енергия за все по-високи постижения, защото ние МОЖЕМ!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
С уважение,
Фанка Къшева
директор

Министерски съвет реши: Дава се имот на гимназия в Пиринско на община Белица

Министерският съвет променя статута на имота, в който се помещава Професионална гимназия „Никола Йонков Вапцаров“ – гр. Белица, от публична в частна държавна собственост и го прехвърля на община Белица. Теренът с площ 15 799 кв. м и сградите в него се намират на ул. „Димо Хаджидимов“ в града. Промяната дава възможност за пълноценно управление на имота, тъй като училището се финансира от общинския бюджет.

начало  Регион  Банско  200 ученици от България и Македония почетоха 108-годишнината от рождението на Вапцаров…

200 ученици от България и Македония почетоха 108-годишнината от рождението на Вапцаров в Банско

0
  • Важно е да се научим да живеем в обич и разбирателство, и община Банско ни подкрепи, заяви д-р Врабевски
  • Трайче Манчевски, Никола Станишлевич и Ягода Панова от Струмица получиха електронни четци като награда за отличените си есета.

Близо 200 ученици от България и Македония заедно отбелязаха 108-годишнината от рождението на големия български поет Никола Вапцаров. На тържествена церемония в родния му град Банско младежите от четири училища от Струмица (Македония), Банско и Белица, избрали твореца за свой патрон, поднесоха венци и цветя на неговия паметник и заедно се поклониха пред паметта му.
„Тази съвместна инициатива е поредната крачка напред в междудържавните отношения на Македония и България. Концентрирайки позитивна енергия върху общочовешки идеали и ценности, днес ние сме заедно тук благодарение на подкрепата на Фондация „Българска памет“, Община Банско и най-вече благодарение на ентусиазма на нашите колеги и приятели, братя и сестри от Струмица да споделим празника и да покажем за пореден път, че заедно можем повече. Важно е да се научим да живеем в обич и разбирателство и така успешно да добавяме стойност към развитието на собствените си общества“, обърна се към всички присъстващи ученици, гости и граждани д-р Врабевски.
Празничният ден продължи с награждаването на победителите в конкурса за есе, посветен на живота и творчеството на Никола Вапцаров. В залата на Посетителския информационен център в гр. Банско призьорите Трайче Манчевски, Никола Станишлевич и Ягода Панова от Струмица, Македония, получиха електронни четци като награда за отличените си есета. След награждаването  д-р Врабевски обяви, че стартира следващият конкурс за есе, като този път темата ще бъде Коридор №8.
В събитията, придружаващи съвместното честване на годишнината от рождението на поета, участваха основно училище „Никола Вапцаров“ и гимназия „Яне Сандански“ от гр. Струмица (Македония), професионална гимназия „Никола Вапцаров“, гр. Банско и гимназия „Никола Й. Вапцаров“ – гр. Белица. Всички те присъстваха на интересната лекция на доц. Ани Кочева, участваха в интерактивните сесии на Фондация „Българска памет“, и посетиха родната къща на поета Никола Вапцаров.

Ученици от Струмица, Банско и Белица се подготвят за съвместното честване на патронния си празник

Основно училище „Никола Вапцаров“ и гимназия „Яне Сандански“, гр. Струмица (Македония), професионална гимназия „Никола Вапцаров“, гр. Банско и Професионална гичназия „Никола Й. Вапцаров“, гр. Белица ще отбележат заедно патронния си празник на 7 декември, когато честваме 108-годишнина от рождението на талантливия поет.

Учениците пристигнаха в родния град на Вапцаров на 5 декември, като финансовата и организационна подкрепа за повода е поета изцяло от Фондация „Българска памет“ и д-р Милен Врабевски. Екипът на Фондацията подготви разнообразна културно-образователна програма за младежите, която е посветена на живота и творчетвото на Никола Вапцаров.

Освен нови знания за своя патрон, учениците от Банско, Струмица и Белица имаха възможност да се запознаят и с любопитни факти за глаголицата, да научат защо кирилицата е азбука на разширението и какво е нейното национално, европейско и световно значение. Те се докоснаха до различните диалекти в съвременния български език посредством интересна игра, последвана от не по-малко интересна дискусия.

Учениците от България и Македония взеха активно участие и в интерактивната сесия „Life Line“, подготвена от екипа на Фондация „Българска памет“. Всички участници в нея, разделени на няколко екипа, по креативен и интересен начин представиха своята „линия на живота“, която показа огромното им желание да общуват едни с други, да творят и да работят заедно в името на това да бъдат продуктивни и полезни за обществото си.

Въпреки студеното време групата нямаше търпение да посети къщата-музей на Никола Вапцаров, за да се подготви още по-добре за тържественото отбелязване на годишнината на големия поет на 7-ми декември. Децата се запознаха с драматичния му живот, видяха негови лични вещи и тефтерчето, в което е записал последните си стихове.

Очаквайте снимки и информация от утрешното тържествено честване на празника.